AVO VCM Mark II

Deze AVO VCM-buizentester is afkomstig uit het leger. Het is een nogal zwaar uitgevoerd meetinstrument dat geschikt is als serviceinstrument, maar ook gebruikt kan worden om buiskarakteristieken op te tekenen. Behalve de gebruikelijke kortsluit- en gastest is het mogelijk om versterkerbuizen te testen op steilheid bij anodespanningen tot 400 volt en stromen tot 100 mA. Verder kan een stroomtest (1 tot 120 mA) worden gedaan op diodes en kunnen afstemogen en kleine zendbuizen worden getest.


De meterschaal wordt vanaf de achterkant verlicht door twee gloeilampjes

De feitelijke steilheidsmeting wordt gedaan door eerst de anodestroom te compenseren met de "Set Zero" instelknop. Vervolgens wordt met behulp van de mA/Volt-knop de stuurspanning van de buis iets gewijzigd. De hieruit voortvloeiende varandering in de anodestroom is een maat voor de steilheid, en kan direct in mA/volt worden uitgelezen op de meter, of ten opzichte van de ingestelde steilheid op de REPLACE-?-GOOD schaal.

Deze AVO tester heeft als voordeel dat je er vrijwel alles mee kunt meten. Zonodig kan je er komplete buiskarakteristieken mee samenstellen. 

The Automatic Coil Winder & Electrical Equipment Co. (ACWEECO, later AVO Ltd.) is opgericht in 1923 in Londen. Behalve wikkelmachines maakt men een voltmeter met verschillende meetbereiken ontworpen door de Schot Donald Macadie. Dit wordt de latere AVO meter. In 1930 verhuist de fabriek van Rochester Row naar Vauxhall Bridge Road. In 1957 wordt de naam van het bedrijf gewijzigd in AVO Ltd. Taylor Instruments wordt opgekocht. AVO verhuist in 1966 naar een groter gebouw in Dover. Vervolgens wordt AVO, samen met de bedrijven van de Britse Metal Industries Group, overgenomen door Thorn. In 1987 volgt een management buy-out, het bedrijf maakt dan onderdeel uit van Megger Instruments Ltd.


De buisvoeten met de AVO rolschakelaar zitten onder de bovenklep

Er zijn 20 buisvoetjes gemonteerd zodat vrijwel alle gangbare buizen kunnen worden doorgemeten. Naast de gebruikelijke Amerikaanse voeten voor UX4, UY5, UX6, UX7, octal, loctal, noval en 7-pens miniatuur buizen is het mogelijk om B4/5, B7, B9, P, Mazda Octal, SM4, SM5, SM7, rimlock, 3-draads in-line en sub-minar in te steken. Een topaansluiting is aanwezig, de kabel hiervan wordt netjes opgeborgen aan de binnenkant van de deksel.

De noodzakelijke verbindingen worden gelegd met behulp van een rolschakelaar die bestaat uit 9 segmenten, elk met 10 standen. Deze rolschakelaar is, net als de buisvoeten, onder de deksel gemonteerd. Elke spanning heeft zijn eigen duimwiel waarmee voor een verbinding naar een specifieke buispen kan worden gekozen.


Aan de binnenzijde van het serviceluikje zijn 2 reserve zekeringen en een reservediode bevestigd

De mogelijke 9 spanningen zijn de gloeispanning (2x), de roosterspanning, anodespanning (2x), diodespanning (2x) schermrooster-spanning, en een externe spanning. Daarnaast is een 11-standen schakelaar aanwezig om afwijkingen van de netspanning te kunnen compenseren, en twee functie draaischakelaars. Het meetresultaat wordt uitgelezen op een draaispoelmeter (schalen 0..25 mA/V, 0...100 mA, 0...10 Mohm en REPLACE-?-GOOD). De biaswaarde kan traploos worden ingesteld tussen 0 en -100 volt . Verder zijn draaischakelaars aanwezig voor het instellen van de anode- en schermroosterspanning (tot 400 resp. 300 volt). Voor het testen van diodes is een anodestroom van maximaal 120 mA beschikbaar.

Dit meetapparaat is in 2015 nagekeken, het is eigendom van Thijs Moerman. Hierbij is de draaispoelmeter gerepareerd (lagers gesteld, losse aanwijzer vastgezet en glas gelijmd). De beide papiercondensatoren die over de relaiskontakten staan zijn vervangen, evenals de gelijkrichtcellen. Enkele potmeters zijn gereinigd. Vervolgens is het toestel gecalibreerd.

Deze tester werkt in de praktijk best prettig, ondanks het grote aantal bedieningsknoppen. Het enige minpunt is het hoge gewicht van het instrument (18 kg).


De achterzijde van het instrument met het serviceluikje

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

The Automatic Coil Winder & Electrical Equipment Co. (ACWEECO), Londen
Importeur: Amroh, Muiden

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam Valve Characteristic Meter 3
Type VCM Mark II
Serienummer geen
Bouwjaar 1951
Toepassing tester voor elektronenbuizen
Aantal buizen 1
Type buizen B3G, B5, B7, B9, B9G, Mazda octal, loctal, noval, octal, P, rimlock, SM4, SM5, SM7, sub-minar, UX4, UX6, UX7, UY5, 7-p min
intern: Mullard EA50
schaallampen: Osram 6,5 volt-0,3 A (2x)
Voedingsspanning wisselstroom, 50 Hz, 110...115 V, 200...215V, 220...230V of 240..250 V
Gloeispanning instelbaar van 1,1 tot 126 volt
Bereik
roosterspanning 0...-100 V
schermroosterspanning 0 tot 300 volt in 17 stappen
anodespanning 0 tot 400 volt in 17 stappen
anodestroom versterkerbuizen 1..100 mA continue
anodestroom gelijkrichters 1, 5, 15, 30, 60, 120 mA
steilheidsbereik 0..25 mA/V
Chassis gegoten metaal
Behuizing
metaal, met deksel
grijze kristalmoffel, zwart ge?loxeerd front
reserveonderdelen (Mullard diode, 2 zekeringen) op achterschot
4 handgrepen
Afmetingen bxhxd 46x32x28 cm
Gewicht 18 kg
Verkoopprijs Hfl 
Geschatte waarde ? 400
Productieperiode 1950-1954, de oorspronkelijke VCM was leverbaar vanaf 1948
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden
lekmeting mogelijk bij koude en hete buis
steilheidsmeting en buiskarakteristieken
breed instelbereik


De twee nettrafo's met er tussenin het instelbordje voor de netspanning en een zekeringhouder. Er si ook een versie met drie nettrafo's


Op elke nettrafo is een montagebordje met meetweerstanden en andere kleine onderdelen vastgezet


Links de calibratiepotmeters. Deze AVO- tester bevat 5 diodes: een Mullard EA50 buisje en twee gesloten cuprox cellen (zie foto hierboven). Verder zijn er twee seleencellen gemonteerd (zie foto hieronder)


In het midden van deze foto zijn twee seleencellen zichtbaar. Tussen de twee nettrafo's is een draadgewonden belastingsweerstand gemonteerd


Het draaispoelinstrument heeft een gevoeligheid van 460 uA en een weerstand van 114 ohm