Assmann 640 Universa

De Assmann 640 Universa is een Duits dicteerapparaat uit de jaren '60. De ingesproken tekst wordt opgenomen op een 30 cm verwisselbare ronde magnetische plaat die is voorzien van groeven met een vlakke bodem. De plaat kan tweezijdig worden gebruikt en is gemaakt van kunststof. De speelduur is 10 minuten per plaatkant.


Astromag plaat

In de deksel zit een arm met magnetische toonkop die zowel bij opnemen als weergeven wordt gebruikt. Na het openen van de deksel wordt de kop automatisch boven de aanloopgroef geplaatst. De positie van de kop kan worden uitgelezen op de wijzerplaat op de deksel, deze is geijkt in minuten speeltijd. Via de draaiknop links op de deksel kan in 1 omwenteling van de plaat deze geheel worden gewist met de ingebouwde staafmagneet. Met de rechter knop wordt de toonkop zonodig handmatig verschoven.


De groeven hebben een vlakke bodem


Westinghouse SonoColor plaat, met opnames uit 1955-1956. Met dank aan Lodie Voûte

Voorop het toestel zitten links Aan/uit schakelaars, met de linker wordt de versterker ingeschakeld, de rechter is voor de aandrijfmotor. Rechts zijn controlelampjes aanwezig voor Opname en Netspanning. De duimwieltjes zijn voor Toon en Volume. Het klokje met draairing (Silbenindikator) dient om de positie van stukjes tekst nauwkeurig te kunnen terugvinden, dit wordt gebruikt bij het terugvinden van stukjes tekst en inspreken van tekstcorrecties.

Behalve voor het opnemen en afspelen van dictaten kan het toestel ook worden gebruikt voor het opnemen van telefoongesprekken.


Assmann microfoon HMS5 

Accessoires zijn het voetpedaal (Start-stop en Terug), de handmicrofoon HMS5 met afstands-bediening en de oortelefoon.

Wolfgang Assmann richtte zijn bedrijf in 1946 op. Een van de eerste produkten is een dikteerapparaat dat werkt met magnetische schijven.

Dit toestel is in 2008 schoongemaakt en hersteld. Alleen het rubber aandrijfsnaartje van het klokje rechts-voor was gebroken. Het toestel is zeer degelijk geconstrueerd, zo is de kast geheel uitgevoerd in metaal spuitgietwerk.

De groef van de Astromag platen blijkt wat breder te zijn vergeleken met die van de Westinghouse SonoColor. Dit scheelt circa 5%. Wanneer de kop inslijt op de Astromag groeven past deze niet meer goed in een SonoColor groef.


Het apparaat is een bovenlader, met de klep omhoog kan een plaat eenvoudig worden ingelegd. Na het sluiten van de klep is het toestel klaar voor opnemen of weergeven


Fraulein Kluge aan het werk. "Wie gescheit ist schon die Sekretärin!" sagen sich die Leute, "wie klug und intelligent muß dann erst der Chef sein!"

Duitse etiquette anno 2008: Im Privatleben ist der Weg vom Du zum Sie meist ein kurzer, im Beruf hingegen, gilt es schon genauer zu überlegen, wem man das Du anbietet und bei wem man dies besser bleiben lässt. In zahlreichen Unternehmen ist es mittlerweile auch gelebte Firmenkultur, dass alle Mitarbeiter sich duzen.

Grundsätzlich gilt jedoch, dass der Ranghöhere, unabhängig von Alter und Geschlecht, das Du anbieten kann. Sind Mitarbeiter gleichgestellt, so steht dieses Recht demjenigen zu, der länger im Unternehmen beschäftigt ist. Das Du ist immer gleichberechtigt und darf niemals als Rechtfertigung der höheren Position dienen.

Bei manchen Firmenfeiern kommt das Du oft leicht über die, oft vom Alkohol gelösten Lippen. Sind Sie sich am darauf folgenden Arbeitstag nicht sicher, wie ernst Ihr Chef es meinte, als er Ihnen das Du anbot, lassen Sie ihn entscheiden. Spricht er Sie nicht mit Du an, sondern kehr zum förmlichen Sie zurück, dann bestehen Sie bitte keinesfalls auf das Du sondern gehen Sie diskret über den vorgefallenen „Ausnahmezustand“ hinweg.
Gestaltung des Briefes

Hier müssen Sie Ihrer Dame helfen! Während des Diktates haben Sie doch immer eine bestimmte Vorstellung, wie später der Brief aussehen soll. Deshalb sagten Sie auch beim Stenogramm bisher an:

"Jetzt etwas eingerückt schreiben"
"Bitte schreiben Sie übersichtlich in die Mitte"
"Jetzt wieder normal vorn anfangen"
"In Versalien"
"Gesperrt schreiben"
"In Klammern"
"In Anführung"
"Folgende Positionen übersichtlich untereinander. . ."

De gebruikershandleiding bestaat uit twee gescheiden boekjes, het ene is bedoeld voor Herr Chef, het andere voor Fraulein Kluge, zijn secretaresse

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Wolfgang Assmann GmbH, Bad Homburg

Land van herkomst Duitsland
Eigennaam Universa
Type 640
Serienummer 92447
Bouwjaar 1962
Toepassing schijfrecorder
Draaisnelheid 15 toeren/min
Plaatdiameter 30 cm, 19 groeven per cm
Opneemproces h.f. wis- en bijstroom
Koppen Assmann gecombineerde opname/weergave/wiskop
Aantal buizen 4
Type buizen Valvo EF86 (2x), EL95, ECC82
Voedingsspanning
110, 127, 150, 180 of 220 V wisselspanning omschakelbaar
50 Hz, 32 Watt
2 zekeringen 630 mA AT
Luidspreker Assmann ovaal model, 2 watt
Chassis
Engel synchroonmotor type ES5015/4, 125 volt
overbrenging d.m.v. rubberen tussenwiel
2 pertinax printplaten
bedrading uitgevoerd m.b.v. een kabelboom
uitgangsvermogen 1 Watt
Behuizing metalen spuitgietwerk, gelakt
Afmetingen bxhxd 28x13x37 cm
Gewicht 8,2 kg
Verkoopprijs onbekend
Geschatte waarde € 20
Productieperiode 1960-1965
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden aansluitingen voor microfoon, voetpedaal, telefoontoestel en oortelefoon


De bovenklep van onderaf gezien. De roodgekleurde staaf links is de wismagneet, deze wordt met de linker dekselknop 90 graden gedraaid en wist dan de gehele plaat met 1 omwenteling. Rechts-onder is de toonkop zichtbaar


De toonkop is schaatsvormig. De kop is kantelbaar gemonteerd in de arm. Vlak naast de kop is de geleidepen te zien die twee groeven voorloopt op de kop. De pen is verend bevestigd zodat de kopdruk grotendeels wordt opgevangen door de pen. Het gewicht van de arm wordt vrijwel geheel opgevangen door het vlakke metalen schijfje links op de foto


Chassis met trafo, wisselstroommotor, luidspreker en voedings- en versterkerprintplaten


Aansluitingen voor microfoon, voetpedaal, aarde, telefoontoestel, oortelefoon en netsnoer. Met de schuifschakelaar wordt de ingebouwde luidspreker uitgeschakeld.