Grundig Phono-Boy

Een Duitse 45-toeren platenspeler uit 1969 met ingebouwde transistor versterker en luidspreker verpakt in een elegant Italiaans design.

Het toestel is draagbaar en loopt op twee platte batterijen. Het speelt volautomatisch 45-toeren plaatjes af, het volstaat om een plaatje aan de voorkant in het toestel te schuiven. Na afloop komt het plaatje automatisch naar buiten.

De volume- en toonknop zitten achterop.

Het toestel is ontworpen door Mario en Dario Bellini en werd geleverd in wit, geel, oranje, rood en groen. 

De arm is uitgerust met een contragewicht, hierdoor speelt het toestel in elke stand. Wanneer de luidspreker naar boven wijst wordt de plaat aan de onderzijde afgespeeld, iets om rekening mee te houden bij het insteken van het plaatje.

De Italiaanse fabrikant Minerva verkocht dit model vanaf 1968 als de Minerva GA45 "Pop" en gaf in 1969 een licentie aan Grundig af voor de Phono-Boy.


Max Grundig

Max Grundig (1908-1989) richt in 1930 "Radio-Vertrieb Fürth, Grundig & Wurzer (RVF)" op, een radiozaak met werkplaats. Het bedrijf maakt ook transformatoren en spoelen.Gedurende de 2e wereldoorlog fabriceert men in Vach transformatoren, elektrische ontstekers en besturingen voor V-raketten. 


Mario Bellini

Vanaf 18 mei 1945 kan Grundig weer in Fürth gaan produceren. Naast de transformatoren maakt men de buizentester "Tubatest" en het foutzoekapparaat "Novatest". In 1946 volgt het radio-bouwpakket "Heinzelmann". In 1947 wordt een nieuwe fabriek gebouwd, in 1948 wordt de Superhet ontvanger "Weltklang" geïntroduceerd. In hetzelfde jaar wordt het bedrijf omgezet in de Grundig-Radiowerke GmbH. In 1949 volgt de eerste Duitse draagbare radio "Grundig-Boy" en de eerste Musikschrank, de 988W. Het marktaandeel in West Duitsland van Grundig is dan al 20%. In 1951 wordt gestart met bandrecorders, in 1952 met televisie ontvangers. In 1955 is Grundig de grootste bandrecorder fabrikant ter wereld. 

Dit toestel is in 2010 hersteld voor Lejo Verschoor. De luidspreker was nogal vervuild door ijzerslijpsel. Het mechaniek maakt een betrouwbare indruk. De geluidskwaliteit is beperkt, maar voldoende voor dit soort spelers.


Het oorspronkelijke model Minerva GA45


Een gele Phono-Boy


Deze Phono-Boy is van Hennie Overdijk


Minerva advertentie uit 1968

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Grundig-Radiowerke GmbH, Furth (Bay.)
Verkoop: Handelmaatschappij J.N.J. Sieverding N.V.

Land van herkomst Duitsland
Eigennaam Phono-Boy
Type Phono-Boy
Serienummer 27334
Bouwjaar 1969
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 45 t/min
Plaatdiameter max. 17 cm
Arm metalen arm
Element Tetrad TCT2 keramisch, naald T50HS
Aantal transistors 6
Type transistors SFT353, AC185, AC180K, AC181K, IW10612, AC138
Voedingsspanning
9 Volt, 2 platte zaklantaarn batterijen
stroomverbruik 115..200 mA
Luidspreker Grundig AP269, 12 cm rond, 8 ohm
Chassis
metalen chassis en aluminium arm
elektronisch geregelde batterijmotor
motor 87 mA bij 3,4 V
aandrijving via rubberen tussenwiel op de buitenkant van het plastic draaiplateau
uitgangsvermogen 900 mW
Behuizing
plastic behuizing, afneembaar achtergedeelte, tevens batterijhouder
metalen handgreep
kleuren: oranje, rood, groen, wit en geel
Afmetingen bxhxd 20x8x22 cm
Gewicht 1,5 kg
Verkoopprijs  
Geschatte waarde € 
Productieperiode 1969-1970
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden design portable platenslikker


Het binnenwerk van de Grundig Phono-Boy is gemonteerd op een metalen chassis. Hierop is de draaitafel met spindel gemonteerd, de aluminium arm met contragewicht, de aandrijving, de printplaat met l.f. versterker en motorregeling en de volume- en toonpotmeters. De luidspreker zit vlak onder de draaitafel, en is daardoor niet zichtbaar op deze foto


De achterkant van het toestel kan worden losgeklikt, en bevat de twee 4,5 volts batterijen. Op deze foto bevindt de arm zich aan de onderkant van het kastje


Afneembare batterijhouder