The Triotrack Record Player 961VT

De Triotrack platenspeler uit 1956 type 961VT is een van de eerste populaire spelers die is uitgerust met snaaraandrijving. Voordeel hiervan is het lage "rumble" niveau, het stommelende geluid dat wordt veroorzaakt door de aandrijfmotor.


Triotrack banaanstekkers


Brochure Triotrack speler circa 1958

Het grammofoondek is gemaakt in Denemarken in de S.R.T. fabriek, en wordt vanaf 1952 geimporteerd in Nederland door de Acoustical Handel Maatschappij die de spelers verkocht als los dekje, op plint of in een koffertje.

Deze grammofoon heeft 3 snelheden, instelbaar met een draaiknop rechts vooraan. Er is een fijnregeling aanwezig, die wordt bediend door het kleine centrale knopje te verdraaien. Het apparaat heeft een automatische afslag en 3 stroboscopische patronen geperst in de rubber draaitafelmat.

Dit apparaat was leverbaar in verschillende uitvoeringen, tegen meerprijs kon het worden uitgerust met een Ortofon AB of een Elac MST2 elektrodynamisch element. De bijpassende voorversterker is de Acoustical PA-1.

Vanaf 1957 is deze grammofoon uitgerust met 4 snelheden in plaats van drie. De naam "triotrack" verandert echter niet.

Een aantal uitvoeringen was leverbaar, elke uitvoering als inbouwchassis, op houten voet of in een van de 3 soorten koffers: Standaard, Lux of Grand Lux.  Typenummers zijn 960V (wisselstroom), 961VT (wisselstroom, zelfdenkende toonkop), 953U (wissel- en gelijkstroom) en 953UT (idem plus zelfdenkende toonkop). Verkoopprijzen in 1958 liggen tussen Hfl 115 en Hfl 195


Triotrack wisselaar inclusief 45-toeren adapter, foto Max Ramali

In 1960 werd deze speler toegepast in de Model 604 Teen-o-Track grammofoon in plastic koffer (Hfl 82,50). Model 970 uit hetzelfde jaar is de stereo uitvoering en heeft een armlift (Hfl 115). De Triotrack Model 643 Club Stereo (Hfl 490) heeft bovendien een ingebouwde 2x7 Watt versterker en een transparante stofkap.

Triotrack is een merk van de Acoustical Handel Mij. N.V. Dit Amsterdamse bedrijf is opgericht in 1953 door Adolf (“Dolf”) Frerik Don. Direct wordt gestart met de import van Deense SRT grammofoons, die in Nederland onder het Triotrack label worden verkocht. De ingebouwde versterkers zijn ontworpen en gemaakt door Acoustical zelf, de koffers zijn afkomstig van de firma Storm uit Tilburg. De trafo's zijn gemaakt door de firma Voorn te Loenen.

Dit toestel heeft weinig speeluren gemaakt, en ziet er nog erg goed uit. Het is in 2004 schoongemaakt, de fijnregeling is weer gangbaar gemaakt.


Radiowereld, okt 1954


Radio Bulletin, okt 1956


Triotrack dekje ingebouwd in koffer van APE


A seriously tweaked Ramali "Special", built by Max Ramali in 2001. Het geluidsbeeld van deze nu al legendarische transcriptie draaitafel is bijzonder transparant, vooral in de lagere regionen. Door een extra P4W Interstage (12 Volt, 0,75 A) te monteren is Max er in geslaagd om de klankbeleving van dit bijzondere toestel tot eenzame hoogte  op te voeren. De zeer zeldzame,  in fel oranje gestoken Amroh Interstage is primair voorzien van Silver Wire Interlinks, secondair is gekozen voor de Gold Plated variant zoals duidelijk zichtbaar is. Dit omdat anders de aan de primaire kant behaalde winst vervolgens secondair weer verloren zou kunnen gaan. Door de Interstage onder een uitgekiende hoek op te stellen ten opzichte van de snel ronddraaiende rotor van de aandrijfmotor heeft het karakter van dit toestel veel aan dynamiek gewonnen


's Avonds is de indrukwekkende Aura van deze Ramali "Special" goed te zien

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Triotrack
Fabrikant: Skandinavisk Radio & Television A/S (SRT), Kopenhagen, Denemarken
Importeur: Acoustical Handel Mij. N.V., Amsterdam O.

Land van herkomst Nederland (made in Denmark)
Eigennaam Triotrack
Type 961VT
Serienummer geen
Bouwjaar 1956
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 33, 45 en 78 t/min
Plaatdiameter max. 30 cm
Arm
plastic arm met opschuifbare losse kop
uitgerust met dubbel kogellager
naalddruk instelbaar 4-20 gram
automatisch "zelfdenkend" aftastmechanisme voor de plaatrand
Element
type Ronette TO-284 OV turn-over kristalelement
naalddruk 10 g
naalden type SA5304 M en N, omschakelbaar met knopje
vanaf 1958 ook leverbaar met Ronette TX88 of Elac MST2 dynamisch
gewicht zelfdenkende toonkop met TO-284: 32 gram
gewicht normale toonkop met TO-284: 25 gram
Aantal buizen geen
Type buizen n.v.t.
Voedingsspanning
110 of 220 Volt omschakelbaar met schakelaar op motorframe
50 Hz, 8 Watt
vaste zekering 0,3 Ampere
Luidspreker geen
Chassis
geperst metalen chassis
2 polige asynchroonmotor, 8 W, 50 Hz
instelbare centrifugaalregeling +/- 10%
aandrijving via meervoudige motorpoelie en rubber tussenwiel en rubber snaar op buitenkant van de draaitafel
rumble -52 dB
wow en flutter <0,2%
geperst stalen plateau 21 cm op aluminium spindel
plateaugewicht 1100 gram
automatische afslag
Behuizing houten plint
Afmetingen bxhxd 33x12x25 cm
Gewicht 3,5 kg
Verkoopprijs Hfl 105 (los dekje), Hfl 130 (met houten plint)
Geschatte waarde € 40
Productieperiode 1956-1960
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden
snaaraandrijving
toerental fijnregeling
automatische plaatrand aftasting
automatische afslag
45 toeren adapter


Vlak voor het Ronette TO-284-OV element zijn 2 wieltjes gemonteerd. Deze worden naar beneden geduwd door het metalen hendeltje waarmee de toonkop wordt bediend. Wanneer het voorste wieltje over de plaatrand valt, neemt het achterste wieltje het over en zakt de naald precies in de aanloopgroef. Op deze wijze wordt de naald automatisch op de juiste plek op de plaat gezet ("zelfdenkend" Luxor patent).


Rechts de asynchroonmotor met centrifugaalregelaar, daaronder het afslagmechanisme. De aandrijfsnaar is boven de motor nog juist zichtbaar


De overbrenging van het fijnregelknopje naar de centrifugaalregelaar loopt via een gevlochten staaldraad, om deze op spanning te houden is een trekveer aangebracht