RNF7


Loewe RNF7, foto Johan Vanloffelt

Merknaam Loewe
Equivalente types 3NF7
Zie ook 3Nf.
RMorg models RNF7
Frank's datasheets  

Loewe introduceerde in 1928 deze drie-in-een buis, bedoeld voor de Britse markt. De constructie is uniek omdat de buis niet alleen drie gescheiden elektrodesystemen bevat, maar tevens de bijbehorende weerstanden (4 stuks) en condensatoren (2 stuks) die normaal benodigd zijn voor een 3-buis ontvanger. Alleen de afstemmiddelen bevinden zich niet in de omhulling.
De twee voorversterkers zijn horizontaal boven in de buis gemonteerd, de eindtrap is vlak daaronder vertikaal geplaatst.
Om vervuiling van het vacuum binnen de buis tegen te gaan is elke condensator en elke weerstand apart ingesloten door een eigen glazen buisje. Het volledige stelsel van electrodes en componenten wordt ondersteund door een ingewikkeld bouwsel van glazen staafjes en metalen draden. De originele Loewe meervoudige buizen zijn ware meesterwerkjes van glastechniek, maar zijn bijzonder bewerkelijk om te produceren. 


Middenkontakt van de RNF7

Het complete systeem vormt een 3-traps RC gekoppelde l.f. versterker, met een versterkingsfactor van 3000. Loewe ontwierp hiervoor een speciale 6-pens bajonet type 3NF, die bij deze buis bovendien is voorzien van een middenkontakt. Hiermee is het mogelijk om een audioschakeling met terugkoppeling te gebruiken. Zie hiervoor het schema van de Loewe RO433.

Er zijn op het vasteland Loewe RNF7 buizen verkocht zonder middenkontakt. Bij deze buizen is de verbindingsdraad met de anode van de detectorbuis aanwezig onder het kartonnen dekseltje van de buishuls. Deze draad kan vervolgens door de gebruiker naar believen worden verbonden met b.v. een zijschroefje dat op de huls wordt gemonteerd.

Deze buis heeft het opschrift "British made". Loewe fabriceerde wellicht vanaf het jaar 1926 in het Verenigd Koninkrijk radiobuizen onder de merknaam Loewe Audion. De fabrikant was de Audion Radio Co. 

De omhulling heeft een diameter van 44 mm. De lengte exclusief de pennen is 158 mm. 


Loewe condensator en 2 weerstanden zoals toegepast in de RNF7 buis


Bovenaanzicht RNF7: Rg=5 Mohm, Ra=3 Mohm, C=1200 cm. De RNF7 heeft bovendien een middenkontakt dat rechtstreeks is verbonden met a(1)

Aansluitingen


Bovenaanzicht
NF7 1 2 3 4 5 6 mc
? g(3) f+ Ra(1),a(2) a(3) f- g(1) a(1)

Specificaties

Amp Vh Ah Va(3) Va(1,2) Vg(3) Ia ra gm Pout D
? 4 0.35 90 90 -6 7/0.3 3,800/300,000 1.2/0.2 0.5 %