Amroh MK Drie


1940

Dit radiochassis is gebouwd naar een Amroh ontwerp uit 1939 voor een tweekrings ontvanger met drie penthodes.

Het zelf bouwen van een rechtuit-ontvanger met twee afstemkringen was in Nederland zeer populair vanaf midden jaren '20 tot in de jaren '60. Amroh heeft dan ook een groot aantal van dit soort ontwerpen gepubliceerd.


Bouwtekening Amroh MuCore Midget 1939

In 1933 verschijnt een  Amroh Pennicore ontwerp met de Varley spoelen BP30 en BP31. In 1936 een soortgelijk ontwerp met de spoelen 202 en 232 en de Philips zijkontakt lampen AF3, AF7, AL1 en AZ1. Er volgen nog een paar verbeterde ontwerpen, en een batterijversie  met pennenbuizen is te vinden in het  Jongens Radioboek van Leonard de Vries uit 1940. Een definitief ontwerp (de Mucore Midget) verschijnt in 1939, zowel in een wisselstroom- als een accu-uitvoering


De Amroh MK Drie is een directe afstammeling van de Midget en van het hierboven getoonde zelfbouwtoestel van Leonard de Vries


1948

Ook na de oorlog worden dergelijke toestellen nog veel door hobbyisten gebouwd. In het Jongens Radioboek van de Muiderkring uit 1948 wordt b.v. de MK Drie beschreven, dit is in feite hetzelfde toestel als de MuCore Midget uit 1939. De Muiderkring Bouwmap A6 is eveneens gewijd aan deze tweekringer.

De gebruikte onderdelen in mijn Amroh toestel zijn drie Philips pentodes (EF9, EF6 en EL3), plus een gelijkrichter (AZ1). Afstemcondensator is een Amroh Novocon, spoelen zijn de Amroh MuCore 503 en 533. Nettrafo is van Rex Record (Wagenstraat 94a en 131 in Den Haag) en de smoorspoel is een Amroh 6010 S. De knoppen en het aluminium chassis zijn eveneens van Amroh, terwijl de golflengteschakelaar een Amroh Novocon 82 is.

In plaats van Amroh 503 en 533 spoelen (LG en MG bereik) kunnen ook Amroh 502 en 532 spoelen (KG en MG bereik) worden gebruikt. De stationsschaal kan zelf worden gemaakt, of is een Amroh gradenboogschaaltje.

Aan de voorkant van het chassis zitten vier Amroh draaiknoppen, deze zijn resp. voor VOLUME, GOLFBEREIK, TERUGKOPPELING en AFSTEMMEN. Aan de achterkant zitten aansluitingen voor Antenne en Aarde, grammofoon en een (hoogohmige) luidspreker. Deze luidspreker moet 4 Watt kunnen verwerken. De derde stand van de golfbereikschakelaar schakelt de PU-ingang in.


Amroh MK Drie chassis

Dit chassis is in 2015 gerepareerd. De bedrading was onvolledig, en een aantal onderdelen ontbraken of waren gebroken. Bij de beide spoelen waren de lippen naar buiten omgebogen, wat er op wijst dat deze spoelen in een eerder stadium (zeer waarschijnlijk in 1942) zijn gebruikt op een houten gondplaat. Verder is de P-voet van de detectorlamp vervangen, en zijn de platen van de afstemcondensator bijgesteld.


De aansluitingen zijn voor de Luidspreker, de Grammofoon en Antenne-Aarde

Het toestel is best gevoelig, dankzij de kwaliteit van de spoelen en de penthode roosterdetector met terugkoppeling. Of zoals Amroh het zelf formuleert "MuCore spoelen en Novocon afstemcondensatoren vertegenwoordigen het beste, wat voor geld te koop is!".

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

AMROH (American Radio-House) Holland, Muiden

Land van herkomst Nederland
Eigennaam geen
Type MK Drie
Serienummer geen
Bouwjaar 1942-1949
Toepassing omroepontvanger
Golfbereik LG 790..2000 en MG 195..560 meter.
Afstemming tweevoudige Novocon afstemcondensator, 2x 460 pF met trimmers
Schalen geen
Schakeling h.f. + det + lf
Aantal kringen 2
Middenfrequentie geen
Antenne aansluiting externe antenne en aarde op achterzijde
Aantal lampen 4
Type lampen EF9, EF6, EL3N, AZ1
Voedingsspanning
110, 125, 220 volt wisselspanning 50 Hz
 Watt
Gloeispanning 6,3 Volt - 1,3 A plus 4 Volt - 1,1 A voor de gelijkrichter
Luidspreker extern, 7.000 ohm 
Chassis
Amroh, aluminium
uitgangsvermogen 4 Watt
Frontplaat geen
Behuizing geen
Afmetingen bxhxd 20x15x22 cm
Gewicht 3,4 kg
Verkoopprijs  
Geschatte waarde ?
Productieperiode vanaf 1939 (Amroh Midget schema)
Seriegrootte  
Bijzonderheden
Amroh ontwerp voor een zelfbouw radiochassis
uitgerust met PU-ingang (zonder volumeregeling)


Rechts-onder de h.f. versterker met de potmeter van de volumeregeling, midden-onder de golflengteschakelaar, links-onder de detector met de terugkoppeling en het h.f-filter met smoorspoel. Links-boven de eindversterker en rechts-boven de voeding met de Amroh smoorspoel 6010


Omdat deze Amroh ontvanger gebruikt als grammofoonversterker geen volumeregelaar heeft wordt in zo'n geval een adapter gebruikt die in de grammofooningang wordt gestoken. Deze zelfgebouwde adapter is gemaakt van twee chassisdelen en een potmeter van 500 Kohm. De rode volumeknop is zonodig ook aan de onderkant in te steken, dit kan nuttig zijn bij gebruik met apparatuur waarbij de "hete" kant van de PU-ingang links zit in plaats van rechts.