Emric 1937


Links het Duitse paviljoen (Albert Speer), rechts het Russische (Boris Iofan), de Duitse adelaar kijkt neer op de Russische arbeider  

Dit Franse Emric radiotoestel is in 1937 geïntroduceerd tijdens de Internationale Tentoonstelling in Parijs (Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne). Men verwierf met dit ontwerp een gouden medaille.

Het gaat om een goed vormgegeven tafelradio met een kast die is gemaakt van een rondgebogen plaat 8 mm multplex waarvan  de uiteinden met elkaar zijn  verlijmd. 


Silver 159 "Circle", een Amerikaans Art Deco toestel, eveneens uit 1937

Deze constructie geeft het toestel een modern en gestroomlijnd "Art Deco" uiterlijk, dat nog wordt versterkt door het gebruik van metalen versieringen op de fraai gefineerde houten voorzijde. Er zijn twee ronde openingen, links voor de luidspreker en rechts voor de ronde stationsschaal. De luidsprekeropening is uitgevoerd als een gestyleerde wereldbol. 

Verder zijn er drie ronde knoppen aanwezig voor de bediening, AAN/UIT-VOLUME, GOLFLENGTE en AFSTEMMING. Aan de achterzijde van de kast bevindt zich nog een draaiknop voor de TOONREGELING.


Mercedes-Benz gestroomlijnde raceauto in 1937 op de Internationale Tentoonstelling in Parijs

Technisch is het toestel up-to-date, het gaat om een superheterodyne met drie golfbereiken en moderne Tungsram lampen met een P-huls. De afwerking van zowel de kast als van het chassis is meer dan voldoende. Zo is de voeding b.v. voorzien van een stabilisatiebuis en is de kast met zorg gefineerd.


Luidsprekerdoek 3x3 cm

Er is weinig bekend over de fabrikant Emric. De toestellen komen maar weinig voor  bij verzamelaars, hoewel er in de periode 1937 tot 1939 enige 10-tallen verschillende Emric modellen zijn gefabriceerd. Men maakte veel gebruik van Tungsram buizen en Sator onderdelen, maar ook van onderdelen van Franse origine.

De naam van de eigenaar van het bedrijf  (I. Chevalier) is verwerkt in het Emric merk, evenals een verwijzing naar het moderne karakter van het bedrijf. Het beeldmerk van Emric is een afbeelding van de planeet Saturnus met de tekst EMRIC PARIS.


De ronde stationsschaal wordt van boven af verlicht door twee lampjes. De middengolfschaal is dubbel uitgevoerd, de Franse zenders links en het buitenland  rechts. Bij gebruik van de korte golf brandt alleen het linker lampje, bij de lange golf brandt alleen het rechter lampje

Het Emric beeldmerk is aangebracht op de bovenkant van het toestel, dat werd zo gedaan om het uiterlijk van het apparaat niet te veel te verstoren.

Dit toestel is in 2015 gerepareerd en speelt goed, mede dankzij de vrij zware luidspreker.

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

EMRIC, Ets. Modernes Radioélectriques I. Chevalier, 8 Rue de Prague, Parijs

Land van herkomst Frankrijk
Eigennaam L'Emric
Type  
Serienummer  
Bouwjaar 1937
Toepassing omroepontvanger
Golfbereik OC: 18-50 m, PO: 200-550 m en GO: 900-1900 m 
Afstemming 1-knops afstemming door middel van drie gekoppelde variabele luchtcondensatoren
Schalen
cirkelvormige afstemschaal met wijzer over 180 graden
3 schaalverdelingen, OC, PO en GO, in meters en met stationsnamen
Schakeling meng + mf + det + lf
Aantal kringen 6
Middenfrequentie 118 KHz
Antenne aansluitingen voor buitenantenne en aarde aan achterzijde
Aantal lampen 6
Type lampen Tungsram TEK2, TEF5, TEBC3, TEL3, TEZ3, Radio Celsior C623

2 schaallampjes 7,5 volt 0,3 A

Voedingsspanning
110, 130, 150, 220 of 250 V wisselspanning 25..50 Hz
Ferrix nettrafo ST755G
Gloeispanning 6,3 volt, 2,4 A en 6,3 volt, 0,7 A (gelijkrichter)
Luidspreker
ingebouwd, Musicalpha 21 cm
veldspoel 2.000 ohm
opgebouwde uitgangstrafo
hoogohmige aansluiting voor tweede luidspreker aan achterzijde via een UX4 entree
Chassis
metaal
uitgangsvermogen 3 Watt
Frontplaat wortelnoten fineer
Behuizing
houten Art Deco kast uitgevoerd in noten fineer
kartonnen geperforeerde achterwand
Afmetingen bxhxd 47x31x26 cm
Gewicht 12 kg
Verkoopprijs  
Geschatte waarde € 200
Productieperiode 1937-1938
Seriegrootte  
Bijzonderheden
Frans Art Deco toestel met een fraai afgewerkte kast
netvoeding uitgerust met een stabilisatiebuis
hoog-ohmige grammofooningang (zonder volume- en toonregeling)


Links de m.f. versterker, er achter de mengtrap. Dan de detectorbuis, de 3-voudige afstemcondensator, de eindbuis, het spoelblok en de voeding. De regulatorbuis bevindt zich vlak achter de nettransformator. 
De draaiknop is voor de toonregeling


Een chassis met veel onderdelen. Links een montagebord met weerstanden en condensatoren, in het midden de nokkenschakelaar voor de golflengte-bereiken en rechts de nettrafo


Het spoelblok na het verwijderen van het aluminium spoelhuis. Links de LG-MG oscillatorspoel, ernaast de twee spoelen van het LG-MG bandfilter. De KG spoelen zijn niet afgeschermd en bevinden zich onder het chassis. De spoelen zijn afkomstig van de Franse fabrikant Eref (Ets. E. Finet, 16 bis Rue Soleillet, Parijs)