Philips Pionier Junior II radio bouwdoos

Philips brengt al vroeg (eind 1957) een bouwdoosje in de handel bedoeld om de jeugd, in dit geval "jongens en meisjes vanaf 10 jaar", kennis te laten maken met de nieuwe transistor techniek. Dit Pionier Junior doosje is ontwikkeld door de afdeling Elonco van Philips. 


Doos Pionier Junior 2, hiernaast de inhoud

Het toestel is voorzien van een metalen chassis met pertinax bovenplaat, een afstemkring met een zelfgewikkelde spoel, een germanium diode als detector en een tweetraps transistorversterker. 


Het doosje van de oorspronkelijke Pionier Junior heeft een andere opdruk


Een kristal oortelefoontje is bijverpakt, evenals een kartonnen behuizing.  De bediening is eenvoudig, links zit de aan/volume regelaar, rechts de afstemknop. De voeding bestaat uit een 1,5 volt penlight batterijtje.

De bedrading wordt niet gesoldeerd, maar vastgezet met behulp van schroefklemmetjes. Hierdoor zou iedereen in staat moeten zijn om dit toestel zelf te bouwen. Gereedschap wordt niet meegeleverd, een schroevendraaier en tangetje volstaan.

Vanaf 1958 zijn 4 verschillende doosjes verkrijgbaar, de Pionier Junior I en II en de aanvuldoosjes 1A en IIA. Met behulp van het laatste doosje kan de Pionier II met luidsprekerontvangst worden uitgebreid. Er was dus geen Pionier III doosje.

De handleidingen waren los verkrijgbaar. Er zijn 3 verschillende, voor elk model een. De eerste helft van het boekje voor de Pionier II is ingeruimd voor theorie, het tweede gedeelte is meer op de bouw gericht.


De Philips Pionier Junior I kristalontvanger met diode en oortelefoontje is het instapmodel, Hfl 13,75


Met behulp van 2 soorten klemmetjes (KL1N en KL2N) wordt de bedrading gemonteerd. Voor de zelfbouwers: de diameter is 6 mm, de lengte 10 mm, schroefdraad is M3, materiaal is messing staf


Het eindmodel, de Philips Pionier Junior II

De Pionier Junior-bouwdozen zijn al geschikt voor jongeren van ca. 10 jaar af. Niet solderen: eenvoudige montage met schroefklemmen. Ongevaarlijk: voeding uit goedkope batterijen. Ontvangst in het algemeen mogelijk van o.m. de Nederlandse zenders. Duidelijke handleidingen met o.m. verschillende experimenteermogelijkheden. Kartonnen toestelkastje wordt meegeleverd. Speciale houten kastjes verkrijgbaar.


Zusje mag meekijken

Een houten Pionier kastje (zonder voorplaat) was verkrijgbaar als model KM. Er waren 4 verschillende losse voorplaten te koop, type KJ voor een Pionier Junior, KS voor de Pionier Senior, KL voor een luidspreker en een onbewerkte voorplaat type KB.

Dit Pionier II bouwdoosje heb ik in 1958 van mijn ouders gekregen. Ik werd toen 13 jaar. Behalve deze Pionier radio had ik op mijn kamer de beschikking over een voor-oorlogs Philips buizen radiochassis, waar natuurlijk veel meer geluid uitkwam. Maar het kartonnen batterijtoestel met oortelefoon kwam goed van pas om er ook 's avonds in bed mee naar de radio te kunnen luisteren.

Indertijd heb ik er zelf een passend donkerrood gelakt triplex kastje (met groen front) bij gemaakt, dat helaas verloren is gegaan.

Het toestelletje heeft een flinke antenne nodig, en ontvangt dan 2 of 3 radiostations.


Philips Pionier KM kastje met frontplaat type KJ


Etalage-display met lampjes in de ogen

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Philips' Gloeilampenfabrieken NV, Eindhoven

Land van herkomst Nederland
Eigennaam Pionier Junior
Type Doos No 2
Serienummer geen
Bouwjaar 1958
Toepassing omroepontvanger
Golfbereik 0,5-1,6 Mhz
Afstemming enkelvoudige Mylar draaicondensator
Schalen geen, wel een pijlknopje
Schakeling det + 2xlf
Aantal kringen 1
Middenfrequentie geen
Antenne aansluitingen voor antenne en aarde
Aantal transistors 2 + 1 germanium diode
Type transistors
Philips OA79 diode
Philips experimenteertransistor OC13 (2x)
Batterijspanning 1,5 volt penlight
Batterijstroom 0,5 mA
Chassis metaal en pertinax
Luidspreker kristal oortelefoontje
Frontplaat op kartonnen doosje gedrukt
Behuizing
gevouwen kartonnen doosje
optioneel houten kastje, zie tekst
Afmetingen bxhxd 16x8x12 cm
Gewicht 420 g
Verkoopprijs Hfl 27,50, losse handleiding Hfl 1,-
Geschatte waarde ? 30
Productieperiode 1957-1968
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden educatief bouwdoosje


Aan de achterkant zitten twee aansluitingen voor Aarde en Antenne


Van links naar rechts de batterij, de voorversterker (OC13), antennespoel en de eindversterker (OC13). De detectiediode (OA79) is net zichtbaar via een gat in de bovenplaat van het chassis. Rechts de aansluiting van het oortelefoontje