Tungsram "Super Goudklank"


Deze Orion 100 uit 1937 (met EK2, EF5, EBC3, EL3 en EZ2 lampen) is de "moeder" van de Tungsram "Super Zilverklank" en "Super Goudklank" modellen.


Zichtbare afstemming


Detail luidsprekerdoek 3x3 cm

De "Super Goudklank" met zichtbare afstemming is geďntroduceerd in 1938 als onderdeel van de Hollandse Tungsram serie. Deze radio's werden in de Orion fabriek in Boedapest gemaakt voor export naar Nederland. De andere types in deze serie zijn de "Super Zilverklank" zonder afstemindicator en de WME96 die is uitgerust met een "magisch oog" type EM1. Technisch zijn deze toestellen verder identiek en ze zijn alle drie uitgevoerd met een gefineerde notenhouten kast en 3 golfbereiken (LG, MG en KG).

Links en rechts van de luidsprekeropening zijn een stel concentrisch opgestelde draaiknoppen aanwezig, links volume/aan-uit en toonregeling, rechts de afstem- en de bandkeuze knop. Het afstemmen wordt gemakkelijker gemaakt door de signaalsterkte indicator boven de afstemschaal. Deze is uitgevoerd als een gegolfde lichtstreep die langer of korter wordt bij meer of minder signaalsterkte. De kleur van het licht is in werkelijkheid wat geler als op de foto's.

In 1917 start in Hongarije de productie van militaire zend-ontvangers onder de naam KLERA in de Telefoonfabriek (Telefongyár) te Boedapest. De lampen hiervoor worden gemaakt door Egyesült in Izzó. In 1923 start de productie van niet-militair materiaal in de Telefoonfabriek. Vanaf 1925 worden deze radio's en de bijbehorende lampen op de markt gebracht onder de naam Tungsram.Tot halverwege de jaren '30 wordt gebruik gemaakt van licenties verkregen van Telefunken. 


Orion radio uit 1928

In 1925 ontstaat het merk Orion toen de Hongaarse Wolfram Lampen Fabriek (Magyar Wolframlámpagyár) onder deze naam van start ging. Vanaf 1930 wordt de productiecapaciteit flink opgevoerd. Orion wordt marktleider op het gebied van radiotoestellen in Hongarije, met Philips (vanaf 1931) op de tweede plaats. Begin jaren '30 wordt door Orion, samen met Philips, Telefunken en Standard ITT een "volksontvanger" (Néprádió) op de markt gezet. In totaal zijn hiervan 45.000 exemplaren verkocht.
Gedurende de jaren '30 exporteert Orion radiotoestellen onder het Tungsram label.

Deze radio is voorzien van een afstemschaal die zeer goed is aangepast aan de Nederlandse omstandigheden. Bijzonder is de stand van de afstemwijzer die onder een hoek van 30 graden staat opgesteld. Technisch is het toestel zeer interessant, allereerst vanwege de mechanische opbouw van het chassis. Dit staat rechtop tegen de voorzijde van het toestel, de luidspreker is middenop het metalen chassis gemonteerd, de lampen en andere onderdelen zijn in een cirkel hieromheen gemonteerd, de voedingstrafo onderaan. Dit lijkt veel op de manier waarop in de jaren '60 het chassis van televisietoestellen werd opgebouwd rondom de beeldbuis. In plaats van de in 1938 gebruikelijke mengschakeling met een speciale menglamp (meestal een z.g. hexode of octode) wordt de menging hier verzorgd door een diode (een sectie van een EBC3 lamp).


Deze toestellen werden verkocht door de N.V. Gloeilampenfabriek Radium, eigendom van Tungsram


Radium toestelfolder 1938. 

Verder is dit toestel voorzien van een 2-traps middenfrequent versterker uitgevoerd met 2 maal EF6 (wat ook wel nodig is in verband met de geringe efficiency van de mengtrap). De EF6 heeft geen regelkarakteristiek, toch is er een primitieve ASR (automatische sterkteregeling) toegepast door de beide penthodes "dicht te drukken" bij een sterk signaal. Omdat in Hongarije een jaar eerder in deze radio (de Orion 100) al een EF5 regelpenthode zat, hebben we hier hoogstwaarschijnlijk te maken met het omzeilen van Philips patenten. Deze ASR werkt gebrekkig, zoals kan worden verwacht, ook vervormt het geluid nogal bij wat sterker doorkomende zenders.

De Tungsram Rekord uit Noorwegen is gelijk aan de Orion 100.


Westector W.X.6

In deze Super Goudklank wordt de AM detectie verzorgd door een metaalgelijkrichter, de voorloper van de moderne halfgeleiderdiode. Deze Westector WX6 is in 1933 op de markt gebracht door de Westinghouse Brake & Saxby Signal Co., en is geschikt voor h.f. signalen tot 36 Volt pp, 100 uA en 5 Mhz. De detector bestaat uit een aantal schijfjes koper met daarop een laagje koperoxide. De schijfjes koper worden tegen elkaar geklemd. Om het kontakt tussen de schijfjes te verbeteren wordt op het koperoxide eerst een laagje grafiet aangebracht, en vervolgens een schijfje lood. Men zegt dat de metaalgelijkrichter in 1928 is uitgevonden door de Amerikaan Grondahl. Vast staat dat de metaalgelijkrichter afstamt van de elektrolytische detector uit 1903. De latere seleengelijkrichter (een Duitse ontwikkeling) kan worden gezien als een vervolg op de metaaldetector.


De stationsschaal wordt 's avonds fraai verlicht door twee lampjes

Dit apparaat is gerestaureerd in 2003. In 2007 is eenzelfde toestel aangeschaft met een zeer fraai gefineerde kast.

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Tungsram 
Verkoop: Tungsram Tilburg
Fabrikant: Orion, Budapest

Land van herkomst Hongarije
Eigennaam Goudklank
Type Super Goudklank
Serienummer 150524
Bouwjaar 1938
Toepassing omroepontvanger
Golfbereik 15-50, 180-550 en 700-2000 m
Afstemming
afstemming door middel van drie gekoppelde variabele luchtcondensatoren
optisch-electromagnetisch meetinstrument voor de signaalsterkte
Schalen
gelakte metalen schaal met schuinstaande wijzer
glazen beschermplaat
Schakeling meng + 2x mf + det + 2x lf
Aantal kringen 7
Middenfrequentie 508 KHz
Antenne aansluiting externe antenne op achterzijde
Aantal lampen 6, plus een Westector W.X.6 metaaldetector
Type lampen Tungsram TEBC3, TEF6 (2x), TAC2, TEL3, TEZ2
schaalverlichtingslampjes 2 x 6,3V-0,3A
lampje meetinstrument 6,3V-0,6A
Voedingsspanning
instelbaar 105-110, 120-125, 130-135, 150, 185, 210-220 of 230-250 V
wisselspanning 50 Hz, 60 Watt
Gloeispanning 6,3 Volt / 3,3 A
Luidspreker
Orion, ingebouwd, dynamisch, 5 ohm, 19 cm diameter
bekrachtigingsspoel 1300 ohm, geschakeld als smoorspoel
Chassis
metalen chassis, staat verticaal voor in de kast
uitgangsvermogen 3 Watt
Frontplaat luidsprekerdoek achter horizontale houten latten
Behuizing houten kast, gelakt notenhout fineer
Afmetingen bxhxd 46x37x22 cm
Gewicht 10 kg
Verkoopprijs Hfl 112,50
Geschatte waarde € 90
Productieperiode 1938-1939
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden
verticaal chassis opgesteld achter de voorzijde van de kast, alle onderdelen inclusief de luidspreker zijn hierop gemonteerd
aansluitingen voor antenne, aarde en magnetische pick-up
afstembaar antenne bandfilter voor LG en MG ontvangst, enkele afgestemde antennekring voor KG
omzeilen van Philips patenten m.b.v. ongebruikelijke additieve mengschakeling met diodesectie en m.f. versterker met 2 maal EF6 (geen regelkarakteristiek!) op 508 kHz
detectie d.m.v. Westector metaalgelijkrichter
optische indicatie van ontvangst d.m.v. mechanisch meetinstrument


Het chassis is vertikaal geplaatst en mede daardoor erg overzichtelijk. Het voedingsblok ligt plat onderin, met de klok mee zijn de volgende secties rondom de luidspreker gemonteerd: antenne spoelblok, afstemcondensator, oscillator/mixer, 1e mf trap, 2e m.f. trap, detector, volume regelaar en eindtrap. De afstemindicator zit vlak boven de 2e mf trafo, de gelijkrichtlamp ligt verscholen achter de spanningscaroussel


Het chassis van de Orion 100 heeft een m.f. trap minder