Valkenberg Icarus

Deze Icarus radiobouwdoos werd door Waldorp in 1933 vervaardigd voor Valkenberg Radio in Amsterdam. Dit exemplaar is door de eigenaar van de bouwdoos gemonteerd in een eenvoudig staand eiken radiomeubeltje. 


Helder verlicht afstemvenster,  geijkt in meters

Twee bouwblokken, het voedingsblok en het spoelblok, zijn door Valkenberg voorgemonteerd geleverd. De overige onderdelen werden door de koper van de bouwdoos met houtschroefjes op de grondplaat gemonteerd, en vervolgens bedraad. 

Er hoeft op deze manier niet te worden gesoldeerd, alle verbindingen zijn gemaakt met behulp van zelf te buigen draadoogjes die met kartelmoertjes worden vastgezet op het desbetreffende onderdeel.


Philips licentiesticker

Deze bouwdoos kostte, exclusief kast,  Hfl 85,-, een relatief hoog bedrag aangezien een prima en compleet gemonteerd radiotoestel met kast al verkrijgbaar was vanaf Hfl 75,-.

Behalve bij Valkenberg in Amsterdam was de Icarus bouwdoos ook te koop in een aantal andere radiozaken.

De bediening van het tweekrings toestel is eenvoudig, de knop links is voor het afstemmen, de knop rechts voor Aan/uit en Volume. De golflengteschakelaar (LG en KG) zit recht onder het schaalvenster.

Valkenberg Radio deponeert de naam Icarus voor bouwdozen in 1933. Icarus is in de Griekse mythologie de zoon van Daedalus, de man die voor koning Minos van Kreta het Labyrinth bouwt. Minos zet daarna Daedalus en Icarus gevangen. Om te kunnen ontsnappen bouwt Daedalus vleugels voor hemzelf en zijn zoon. Deze vleugels bestaan uit veren die met was zijn vastgezet op een houten raamwerk. Daedalus waarschuwt zijn zoon om niet te hoog te vliegen, maar Icarus negeert de goede raad van zijn vader. De warmte van de zon smelt de was en Icarus stort neer in de Egeïsche Zee. Daedalus landt veilig in Sicilië. Deze Griekse "Hybris" kan het best worden samengevat met het Hollandse gezegde "hoogmoed komt voor den val".



De Valkenberg Icarus bouwdoos is dan ook een simpel maar beproefd ontwerp dat qua schakeling teruggrijpt op de Koomans ontvanger uit de jaren '20. Er is echter wel gebruik gemaakt van moderne onderdelen, zoals een forse en stabiele Amerikaanse afstemcondensator voor de eenknopsafstemming, twee  grote 85 mm Waldorp spoelen en de nieuwste Philips buizen uit de "Gouden" serie. De voeding is voorzien van een metaalgelijkrichter, zodat met drie buizen (h.f., detector en eindlamp) kan worden volstaan.

Dit meubeltje is in 2012 hersteld.


Advertentie mei 1933 voor de Icarus

 

 

 

<- Valkenberg Icarus bouwbeschrijving


De l.f. transformator van de Icarus komt ook uit Den Haag, en is van de Bell Telephone Co. De advertentie stond in de Radio Expres van sep 1929

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Valkenberg (AVA), Amsterdam
Fabrikant: N.V. Nederlandsche Instrumentenfabriek Waldorp, Den Haag

Land van herkomst Nederland
Eigennaam Icarus
Type Icarus
Serienummer -
Bouwjaar 1933
Toepassing omroepontvanger
Golfbereik 190..550 meter en 970..2050 meter
Afstemming 1-knops afstemming door middel van twee gekoppelde variabele luchtcondensatoren
Schalen 2 schalen geijkt in meters, over 180 graden
Schakeling h.f. + det + l.f
Aantal kringen 2
Middenfrequentie geen
Antenne antenne- en aardaansluiting
Aantal lampen 3
Type lampen E462, E428, C453
zekeringlampje 6 volt bij 0,08 A
schaalverlichtingslampje, 6,3 volt bij 0,3 A
Voedingsspanning 220  Volt, 25 Watt
Gloeispanning 4 Volt - 2,6 A
Luidspreker Membra Farrand, 30 cm magnetisch, 2000 ohm
Chassis
houten grondplank, bekleed met aluminiumplaat
houten frontplaat, eveneens bekleed met aluminiumplaat
Philips licentie 32719
uitgangsvermogen 2 Watt
Frontplaat gelakte triplex plaat
Behuizing staand eiken meubeltje
Afmetingen bxhxd 60x100x38 cm
Gewicht 19 kg
Verkoopprijs
Hfl 85, exclusief kast
in 1934 Hfl 79,50
Geschatte waarde € 250
Productieperiode 1933
Seriegrootte gering
Bijzonderheden
radiobouwdoos
eenknopsafstemming
metaalgelijkrichter
grammofoonaansluiting


Het Icarus chassis wordt gedomineerd door een tamelijk fors uitgevallen afgeschermd spoelblok. Achter en naast deze bouwblokken zijn van links naar rechts de metaalgelijkrichter, de h.f. buis, de eindbuis, de l.f. koppeltrafo en de detectorbuis gemonteerd. Rechts van de detectorbuis zit de grammofoonaansluiting


Achteraanzicht chassis, op de achterplaat de aansluitingen voor Luidspreker, Aarde, Antenne en Netspanning. Onder het spoelblok is het voedingsblok zichtbaar. De afvlakcondensatoren zijn links hiervan geplaatst


Binnenin het spoelblok bevinden zich onder meer  twee afgeschermde Waldorp spoelen, een dubbele afstemcondensator van DeJur-Amsco uit New York en een Waldorp golflengteschakelaar


De Membra 30 cm luidspreker is op een triplex klankbord gemonteerd